Fläckborttagning

Tvättmaskin närbild

Här nedan kan du se vad du skall göra för att antingen ta bort en chokladfläck helt eller för att underlätta en senare tvätt av plagget. Tänk på att om du felbehandlar fläcken så kan den fixeras så att kanske inte ens vi kan hjälpa dig. Om du är osäker, så kontakta oss på Ödåkra Mockarenseri, så hjälper vi dig gärna. Titta också gärna in på vår sida med skötselråd.

Chokladfläckar

Kan tas bort med: Under uppdatering

Hur gör man: Under uppdatering

En hög med choklad

Oljefläck

Kan tas bort med: Motortvätt

Hur gör man: Fukta fläckarna rejält med medlet och gnugga sedan lite lätt. Tvätta sedan i maskin, 40° kulörtvätt. Prova först på ett osynligt ställe på plagget om det tål motortvättmedel, som kan lämna en svag fettfläck efter sig. Det bör endast användas på plagg som tål maskintvätt.

En man i verkstadskläder kontrollerar olja i bilmotor

Sotfläck

Sot är benämningen på de förbränningsrester som bildas när det finns ett överskott av kol (bränsle) i förhållande till syret. Sot består till 80-90 % av i huvudsak amorft kol, resterande delen utgörs av väte.

Kan tas bort med: Under uppdatering

Hur gör man: Under uppdatering

En man lägger kvistar på en öppen eld

Tuggummifläck

Kan tas bort med: Infrysning och tvätt

Hur gör man: Börja med att lägga plagget i en påse, som läggs i frysen. När tuggummit har stelnat ordentligt tar du ut plagget och skrapar försiktigt bort tuggummit med en bordskniv. Var extra försiktig med känsliga material. Tvätta sedan fläcken som vanligt för hand eller i maskin. Kontrollera efter tvätten att fläcken har gått bort. Om den fortfarande finns kvar, så lämna gärna in plagget till oss så hjälper vi till.

En ung tjej blåser tuggummi

Vinfläckar

Kan tas bort med: Salt

Hur gör man: Strö över vanligt bordsalt på fläcken så att hela fläcken täcks av ett ordentligt lager salt. Byt efter några minuter ut saltet och låt det suga åt sig vinet ordentligt under helst ett par timmar. Borsta sedan bort saltet och tvätta plagget som vanligt i maskin eller för hand. Vid större vinfläckar som sitter på känsliga material bör ni istället för att tvätta fläcken själv, vänd Er direkt till oss.

En kvinna i vit blus häller upp ett glas rödvin